Búzanemesítés


Fajta-előállító nemesítési programunk

Nemesítési programunk alapvető módszere a kalászkiválogatáson alapuló pedigré szelekció: az évente előállított 1000-1200 új keresztezési kombináció F2, F3, F4, F5 nemzedékeiből több tízezer növény vagy kalász szelekciójával törzseket indítunk, amelyek utódait 4-6 éven keresztül termőképességre, lisztminőségre, betegség-, rovar- és vírus-ellenállóságra, fagytűrésre, szárazságtűrésre, alkalmazkodóképességre teszteljük és csak a legjobbakat szaporítjuk tovább.

imgp3762.JPGAz új kombinációk létrehozása érdekében tervezett keresztezéseket (a genetikai változatosság létrehozását) szezonon kívül üvegházban végezzük és az F1 nemzedéket is itt neveljük föl.

A szülőpartnerek (génforrások) kiválasztásakor Kalászos Génbankunkra, valamint nemzetközi génbanki hálózatokra is támaszkodunk, hogy fajtáink a lehető legszélesebb genetikai háttérrel rendelkezzenek. Az F2 generáció legjobb egyedeiről elit kalászokat szedünk, amelyeket a következő szezonban kalászutód-sorokba vetjük el. A kiegyenlítettséget ismételt kalászkiválogatással érjük el.

A kalászkiválogatás mellett a biotechnológia segítségét igénybe véve alkalmazzuk a dihaploid technikát is, amellyel egy lépésben teljes homozigóta állapot érhető el. A többszörös szelekción keresztül kiválasztott törzsek (illetve felszaporított kiegyenlített DH populációk) évről-évre teljesítményvizsgálaton esnek át, ahol a hivatalos NÉBIH standard fajtákkal mérjük össze termőképességüket. A legjobban teljesítő törzseinket végül két egymást követő évben a 8-10 termőhelyes kísérleti hálózatunkban teszteljük, hogy meggyőződhessünk alkalmazkodó képességükről is.

Fajta-előállító programunkban tenyészkertünkben 15-20 hektáron évről-évre mintegy 60-80 000 parcellát vetünk, amely közvetlenül a nemesítést és a fajták fenntartását szolgálja. Ezen felül további néhány ezer parcellán különböző kutatási projektek, kül- és belföldi megbízási szerződések által támogatott kísérleteket végzünk el.

 

Szelekció a biotikus környezeti stresszekkel szemben

wp-20150519-11-47-09-pro.jpgFejlett törzseink betegségekkel (vírusok, lisztharmat, levélrozsda, sárga rozsda, szárrozsda, levélfoltosságok és egyéb kalászbetegségek) szembeni ellenállóságának értékelése nemcsak a természetes fertőződés alapján történik, hanem mesterséges fertőzéses kísérletekben is, ahol a fertőzöttség és a termésreakció közötti összefüggésekről is információt kapunk.

A betegségrezisztenciával kapcsolatos kutatómunka közös projektek révén szorosan kapcsolódik a Rezisztencia Kutatási Osztály (SNP analízis és markerszelekció, kórokozó élettan) és a Molekuláris Genetikai Osztály (molekuláris markerekre alapozott szelekció) munkájához.

 

Szelekció az abiotikus környezeti stresszekkel szemben

imgp1221.JPGA klímakamrás fagytűrő képesség vizsgálatokat és az automata esőárnyékoló berendezéssel végzett szárazságtűrési teszteket a bejelentés előtt álló, legfejlettebb törzseinken végezzük el. A télálló képességre való szelekciót segítik a Hargita megyei Zetelaka közelében beállított tájkísérletünk szántóföldi tesztvizsgálatai is.

 

 

 

 

Eredményeink

Minden nemesítési program legfontosabb eredménye az új fajta. Ajánlati fajtalistánkon jelenleg 16 kenyérbúza, 2 durum búza és egy tönkölybúza fajta található. Az egyre fokozódó verseny ellenére fajtáink a kenyérbúza vetésterület 15-20%-át, durumbúza vetésterület 30-40 %-át foglalják el. Piacvezető fajtáink mindkét faj vonatkozásában országszerte elterjedtek és népszerűek.
Őszi kenyérbúza fajtáink közül a korai éréscsoportba tartozó GK Csillag évek óta Magyarország legnagyobb területen termesztett fajtái közé tartozik. Népszerűségét az évjárattól, termőhelytől független, kiegyenlített és stabil terméshozamainak, megbízható malmi minőségének, kiváló vízfelvevő képességének, valamint a biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenálló képessége révén ökonomikus termeszthetőségének köszönheti.

A középérésű csoportban, a legnépszerűbb, rekordtermésekre képes GK Arató fajtánk termesztését javasoljuk. A GK Aratót évről-évre egyre nagyobb területen vetik mivel kedvező és intenzív termesztési körülmények között kimagasló (9,5-10 t/ha-os) hozamok elérésére is képes. Alkalmazkodó képessége révén átlagos körülmények esetén is hozza a 8,5-9,0 t/ha átlagtermést. Kiváló szárszilárdságú, a betegségtoleranciája és szárazságtűrő képessége is kedvező.

A korai éréscsoportba tartozó GK Körös stabil termőképessége mellett a kalászbetegségekkel és egyéb gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt a biotermesztéssel foglalkozó termesztők körében is keresett fajta. A GK Békés és a GK Pilis korai fajtáink összességében és egyes kiemelkedő mutatóik (fehérje, W érték, extenzográfos energia, sikértartalom) alapján javító minőségűek. A GK Pilis kiemelkedő rezisztenciával rendelkezik a levélbetegségekkel szemben.

GK Bagó keresettsége az elmúlt években nyújtott teljesítményei alapján szintén emelkedő tendenciát mutat, köszönhetően a termőképességének és a kiváló malmi minőségének.

Növekvő népszerűség övezi a 2019 évben elismert GK Magvető nevű búzafajtánkat is. Ez a korai érésű, tar kalászú őszi búza kiváló termőképességű, 7,0-9,0 t/ha, stabil malmi, kiváló extenzográfos minőségű, sárgarozsdával és szárrozsdával szemben ellenálló, vetésidőre nem érzékeny fajta.

A korai éréscsoportba tartozó GK Zete járóbúza fajtánk, amely átlagos évjáratban az őszi árpákkal egy időben érik. A koraiságával összefüggésben rövid vernalizációs igényű, így alkalmas a megkésett (november-december), illetve a kora tavaszi vetésre is. Termőképessége 7,0-9,5 t/ha, kiváló aszálytűrés és télállóság jellemzi.

Új fajtáink közé tartozik a GK Szereda, amely értékes tulajdonságokkal, többek között jó alkalmazkodó-képességgel és a szárazsággal szembeni toleranciával rendelkezik. A legújabb fajtáink közé sorolható a GK Kolozs korai érésű, nagy termőképességű, szálkás búza, továbbá a GK Megyer középérésű, nagy termőképességű búza is. Ezeknek a felszaporítása folyamatban van.

Portfoliónk a kenyérbúza mellett durum búza fajtákat is tartalmaz. A GK Bétadur hosszú idő óta Magyarország egyik legnagyobb területen termesztett, prémium minőségű durumbúzája. A 2015 évben elismert GK Julidur termőterülete kiváló minősége, nagy termőképessége és levélbetegségekkel szembeni ellenálló képessége révén évek óta növekszik.

Tönkölybúzából a kiváló termőképességű, ökológiai termesztésre is alkalmas, kiemelkedő beltartalmi minőségű GK Fehér fajtánkat javasoljuk.

Határainkon túl jelentős mértékben Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában termesztenek szegedi búzafajtákat.

 

gk-julidur.jpg

 A GK Julidur nagy termőképességgel rendelkező durumbúza fajta 

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>>