Búzanemesítés


Fajta-előállító nemesítési programunk

Nemesítési programunk alapvető módszere a kalászkiválogatáson alapuló pedigré szelekció: az évente előállított 1000-1200 új keresztezési kombináció F2, F3, F4, F5 nemzedékeiből több tízezer növény vagy kalász szelekciójával törzseket indítunk, amelyek utódait 4-6 éven keresztül termőképességre, lisztminőségre, betegség-, rovar- és vírus-ellenállóságra, fagytűrésre, szárazságtűrésre, alkalmazkodóképességre teszteljük és csak a legjobbakat szaporítjuk tovább.

imgp3762.JPGAz új kombinációk létrehozása érdekében tervezett keresztezéseket (a genetikai változatosság létrehozását) szezonon kívül üvegházban végezzük és az F1 nemzedéket is itt neveljük föl.

A szülőpartnerek (génforrások) kiválasztásakor Kalászos Génbankunkra, valamint nemzetközi génbanki hálózatokra is támaszkodunk, hogy fajtáink a lehető legszélesebb genetikai háttérrel rendelkezzenek. Az F2 generáció legjobb egyedeiről elit kalászokat szedünk, amelyeket a következő szezonban kalászutód-sorokba vetjük el. A kiegyenlítettséget ismételt kalászkiválogatással érjük el.

A kalászkiválogatás mellett a biotechnológia segítségét igénybe véve alkalmazzuk a dihaploid technikát is, amellyel egy lépésben teljes homozigóta állapot érhető el. A többszörös szelekción keresztül kiválasztott törzsek (illetve felszaporított kiegyenlített DH populációk) évről-évre teljesítményvizsgálaton esnek át, ahol a hivatalos NÉBIH standard fajtákkal mérjük össze termőképességüket. A legjobban teljesítő törzseinket végül két egymást követő évben a 8-10 termőhelyes kísérleti hálózatunkban teszteljük, hogy meggyőződhessünk alkalmazkodó képességükről is.

Fajta-előállító programunkban tenyészkertünkben 15-20 hektáron évről-évre mintegy 60-80 000 parcellát vetünk, amely közvetlenül a nemesítést és a fajták fenntartását szolgálja. Ezen felül további néhány ezer parcellán különböző kutatási projektek, kül- és belföldi megbízási szerződések által támogatott kísérleteket végzünk el.

 

Szelekció a biotikus környezeti stresszekkel szemben

wp-20150519-11-47-09-pro.jpgFejlett törzseink betegségekkel (vírusok, lisztharmat, levélrozsda, sárga rozsda, szárrozsda, levélfoltosságok és egyéb kalászbetegségek) szembeni ellenállóságának értékelése nemcsak a természetes fertőződés alapján történik, hanem mesterséges fertőzéses kísérletekben is, ahol a fertőzöttség és a termésreakció közötti összefüggésekről is információt kapunk.

A betegségrezisztenciával kapcsolatos kutatómunka közös projektek révén szorosan kapcsolódik a Rezisztencia Kutatási Osztály (SNP analízis és markerszelekció, kórokozó élettan) és a Molekuláris Genetikai Osztály (molekuláris markerekre alapozott szelekció) munkájához.

 

Szelekció az abiotikus környezeti stresszekkel szemben

imgp1221.JPGA klímakamrás fagytűrő képesség vizsgálatokat és az automata esőárnyékoló berendezéssel végzett szárazságtűrési teszteket a bejelentés előtt álló, legfejlettebb törzseinken végezzük el. A télálló képességre való szelekciót segítik a Hargita megyei Zetelaka közelében beállított tájkísérletünk szántóföldi tesztvizsgálatai is.

 

 

 

 

Eredményeink

Minden nemesítési program legfontosabb eredménye az új fajta. A NÉBIH nemzeti fajtalistája szerint jelenleg 32 kenyérbúza és 2 durum búza fajtánk van a köztermesztésben Magyarországon és a környező országokban. Az egyre fokozódó verseny ellenére fajtáink a kenyérbúza vetésterület 25-30%-át, durumbúza vetésterület 40-50 %-át foglalják el. Piacvezető fajtáink mindkét faj vonatkozásában országszerte elterjedtek és népszerűek.
Kenyérbúza vonatkozásában a GK Csillag és a GK Békés Magyarország legnagyobb területen termesztett búzafajtái. Nagy területen termesztik a GK Kalász, a GK Petur és a GK Szala fajtáinkat is. Jelentősen nő a GK Körös és a GK Berény fajták területe.

imgp4494.JPGLegújabb fajtáink (GK Futár, GK Pilis, GK Szilárd, GK Ígéret, GK Bakony) után is jelentős érdeklődés mutatkozik.

Durumbúzából a prémium minőségű GK Bétadur, továbbá a kiemelkedő termőképességű, környezeti stresszekhez jól adaptálódó GK Selyemdur fajtáink több mint egy évtizede piacvezetők. Pozíciónkat várhatóan tovább erősíti a 2015-ben állami elismerést nyert GK Julidur fajta.

Határainkon túl jelentős mértékben Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában és Törökországban termesztenek szegedi búzafajtákat.

 

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>>