Molekuláris genetikai módszerek felhasználása a búzanemesítésben


Betegség-ellenállóság

Hazánkban a búza gombabetegségei járványos években 30-70% termésveszteséget is okozhatnak a fogékony fajtákban. Markerekre alapozott szelekcióval számos új hazai búzafajta rezisztenssé alakítását, ill. az állami bejelentés előtti kísérletek törzseinek rezisztenciatesztjét folyamatosan végezzük.

 

2015-02-03-lr-9-scar.jpg

Az Lr9 levélrozsda rezisztenciagén kimutatása SCAR markerrel

 

 sr36-jpg.pngFő céljaink:

  • A nemesítési programokban használt főbb fajták betegségrezisztencia génjeinek azonosítása.
  • Új betegségrezisztencia génforrások beszerzése.
  • Molekuláris markerekre alapozott rekurrens szelekció felhasználása a betegség ellenálló fajták előállításban.
  • Új molekuláris markerek kifejlesztése és térképezése, amelyek szorosan kapcsoltak fontos betegség-rezisztenciagénekhez.
  • Rezisztenciagének kölcsönhatásának vizsgálata a hatékony rezisztencia kialakításában

Az Sr36 szárrozsda rezisztenciagén kimutatása SSR markerrel

 

Minőség javítása

A kenyér sütőipari minőségét alapvetően a liszt sikérfehérje (glutén) tartalma és összetétele határozza meg. A sikér pedig ún. alacsony és nagy molekulasúlyú alegységekből épül fel. Nagy sikértartalmú és kiváló sikérminőségű un. javító minőségű búzafajták nemesítéséhez fontos tudni az egyes fajták sikérminőségének genetikai hátterét.

Célunk a búza minőségét meghatározó sikérfehérje gének azonosítása szegedi búzafajtákban allélspecifikus molekuáris markerek felhasználásával, valamint markerekre alapozott szelekcióval fontos minőségi allélek átvitele GK fajtákba.