Betegség-ellenállóság
Hazánkban a búza gombabetegségei járványos években 30-70% termésveszteséget is okozhatnak a fogékony fajtákban. Markerekre alapozott szelekcióval számos új hazai búzafajta rezisztenssé alakítását, ill. az állami bejelentés előtti kísérletek törzseinek rezisztenciatesztjét folyamatosan végezzük.
Az Lr9 levélrozsda rezisztenciagén kimutatása SCAR markerrel
Fő céljaink:
- A nemesítési programokban használt főbb fajták betegségrezisztencia génjeinek azonosítása.
- Új betegségrezisztencia génforrások beszerzése.
- Molekuláris markerekre alapozott rekurrens szelekció felhasználása a betegség ellenálló fajták előállításban.
- Új molekuláris markerek kifejlesztése és térképezése, amelyek szorosan kapcsoltak fontos betegség-rezisztenciagénekhez.
- Rezisztenciagének kölcsönhatásának vizsgálata a hatékony rezisztencia kialakításában
Az Sr36 szárrozsda rezisztenciagén kimutatása SSR markerrel
Minőség javítása
A kenyér sütőipari minőségét alapvetően a liszt sikérfehérje (glutén) tartalma és összetétele határozza meg. A sikér pedig ún. alacsony és nagy molekulasúlyú alegységekből épül fel. Nagy sikértartalmú és kiváló sikérminőségű un. javító minőségű búzafajták nemesítéséhez fontos tudni az egyes fajták sikérminőségének genetikai hátterét.
Célunk a búza minőségét meghatározó sikérfehérje gének azonosítása szegedi búzafajtákban allélspecifikus molekuáris markerek felhasználásával, valamint markerekre alapozott szelekcióval fontos minőségi allélek átvitele GK fajtákba.