Növénynemesítő Állomás Táplánszentkereszt

Balassa György kukorica nemesítő

Kecskés Ferenc telepvezető


A Szombathely melletti Táplánszentkereszt klimatikus viszonyai különböznek a szegeditől, csapadékosabb és hűvösebb. Ez kiváló szelekciós lehetőséget biztosít a kukorica- és búzanemesítés számára, mivel a szegeditől eltérő adottságok között végezhetjük a szelekciós munkát.

Az eredmény: fajtáink kiváló termőképessége és kiemelkedő termésstabilitása.

A kukorica- és búzanemesítés mellett még a repce, a szója, és a hibridárpa nemesítés kiemelkedő fontosságú.

Alternatív növények közül a köles, mohar, pohánka, vöröshere fajtafenntartás és vetőmagelőállítás is nagy jelentőséggel bír.

Táplánszentkereszti vetőmagüzemünkben fajtáink kiváló minőségű vetőmag előállítása és feldolgozása folyik.

 

Búzanemesítés

050.jpgA táplánszentkereszti búzanemesítési munka önálló nemesítési programból és a szegedi nemesítő kollégákkal közös munka, az úgynevezett tájtörzskísérletekből áll. Munkánk fő célja a fajtakínálat szélesítése az Alpokalja tájkörzet ökológiai adottságainak felhasználásával. Az önálló nemesítésünk eredménye a Magyarországon szabadalmaztatott öt (GK Őrség, GK Pinka, GK Csörnöc, GK Répce, GK Kapos), tíz állami minősítést kapott (GK Őrség, GK Pinka, GK Csörnöc, GK Répce, GK Marcal, GK Mura, GK Ledava, GK Rába, GK Kapos, GK Szala), Szlovéniában három (GK Pinka, GK Mura, GK Ledava) minősített búzafajta. Jelenleg három fajtánk van forgalomban: a GK Marcal, GK Kapos és a GK Szala.

Búzanemesítési munkánkban a termőképesség és a minőség javítására az elsődleges feladat. A jó tulajdonságok stabilitását a betegségekkel szembeni ellenálló képesség javításával igyekszünk elérni. A nemesítési munka mellett az alábbi területek kutatása folyik:

  • őszibúza fajták termés és minőségstabilitásának vizsgálata
  • hímsterilitás vizsgálata a hibrid vetőmag előállítás szempontjából
  • betegségellenállóság tesztelése szár- és levélrozsda fertőzésekkel
  • agrotechnikai kísérletek fajtáink specifikus igényeinek vizsgálatára, illetve a jó tulajdonságaik megfelelő érvényesülésére

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>>

 

Árpanemesítés

245.jpgÁrpanemesítésünk a termőképesség növelése mellett a betegségekkel és az ökológiai stresszekkel szembeni ellenállóképesség javítását, valamint a szárszilárdság fokozását célozza. Az egymást kiegészítő nemesítési munka Táplánszentkereszten és Szegeden folyik. Új kutatási terület a hibrid árpa nemesítés megalapozása, az árpa hímsterilitás kutatása.

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>>

 

Kukoricanemesítés

kuk-05-030.jpgA táplánszentkereszti Kukoricanemesítési Osztály kiemelkedő fontosságú a Gabonakutató kukorica nemesítésében. A táplánszentkereszti és a kiszombori kukoricanemesítés szerves és elválaszthatatlan egységet alkot, melyek kölcsönösen kiegészítik egymást.

A két hely közötti éghajlati különbségek, a táplánszentkereszti hűvösebb és csapadékosabb, kevésbé szélsőséges időjárás, valamint a szegedi melegebb, szárazabb időjárási viszonyok. Mindemellett a két hely közötti eltérő talajadottságok is nagyon jó szelekciós körülményeket biztosítanak a nagy termőképességű, jó ökológiai alkalmazkodóképességű, versenyképes kukorica hibridek előállításában.

A táplánszentkereszti éghajlati viszonyok, valamint a homogén mélyrétegű talajok kiváló lehetőséget biztosítanak a kukoricanemesítés számára, mind a szárazságtűrés, mind az egyéb stressztényezők vonatkozásában, ilyen például a levél betegségekre (Helminthosporium, kabatiella, rozsda, üszög), valamint cső- és szárfuzárium ellenállóságra való szelekció természetes fertőzöttség mellett.

Táplánszentkereszt kiemelkedő jelentőséggel bír a rövid tenyészidejű szuperkorai és igen korai érésű kukorica hibridek előállításában (TK 175, TK 195, Sarolta), amelyekkel versenyképesek vagyunk az EU északi országaiban, valamint a FÁK országok piacain.

Emellett a korai, közép és késői érésű kukorica hibridek (GKT 372, GKT 376, GKT 414) nemesítésében is meghatározó szerepet vállal a táplánszentkereszti kukoricanemesítés.

Minden jelenleg elismert kukorica hibridünkben, valamint jelenlegi fajtajelöltjeinkben megtalálhatók a Táplánszentkereszten előállított beltenyésztett vonalak.

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>>

 

Repcenemesítés

s0030008.JPGA repcenemesítés fő célja nagy termőképességű és nagy olajhozamú, kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező, jó télálló, korai érésű, erős szárú, betegségekkel szemben ellenálló, erukasav-mentes, csökkentett glükozinolát tartalmú, úgynevezett "duplanullás" fajták és hibridek előállítása. A fajtáink erukasav-mentesek, glükozinolát tartalmuk alacsony. Fő erősségük a kiváló télálló képesség és a szárbetegségekkel szembeni megfelelő tolerancia.

Az elmúlt időszakban nagy erővel dolgoztunk a hibrid repce előállításán. Új repce hibridjeink jól vizsgáztak Ukrajnában, ahol az elmúlt években 3 hibridünk kapott állami minősítést. Első hazai repce hibridjeink a GK Csenge és a GK Réka. Bízunk benne, hogy a hibrid fajtaválasztékunk vetőmagjai népszerűek lesznek a termelők körében itthon és külföldön egyaránt. Ezt megalapozza hibridjeink kiváló tulajdonságai: kiváló télállóképesség és a betegségekkel szembeni megfelelő ellenállóképesség és a kiváló minőségű vetőmag. Repce hibridjeink és vonalaink részt vesznek az európai versenyben is. Különösen sokra tartják repcéink kiváló télállóképességét és rezisztenciális tulajdonságait. A hazai vetőmag piacon a GK Gabriella továbbra is tartja jó pozícióját. 

A nemesítési programunk mellett a következő kutató-fejlesztő tevékenység folyik:

  • fejlesztjük a beltartalmi vizsgálatok módszereit,
  • a nagy olajsav tartalomra nemesítési munka eredményeként GK Trendi HO fajtánk minősítésre került a korai éréscsoportban.
  • folytatjuk új hibrid vetőmag előállítás módszereinek fejlesztését,
  • fejlesztjük a hibrid vetőmag előállítás technológiáját.

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>> 


Szójanemesítés

dsc00806.JPGNemesítő csoportunk a 2000. évtől kezdődően intenzív szójanemesítési munkába kezdett. A célunk olyan produktív szójafajták nemesítése, amelyek minden körülmények között megbízhatóan, jövedelmezően termeszthetők. A fejlesztésünk első eredménye a Pannónia kincse nevű szójafajta, amely a kísérleti eredmények és a gyakorlati tapasztalatok alapján is megfelel a kitűzött célnak. A kiváló teljesítményű fajta a saját előállítású, prémium minőségű vetőmaggal együtt figyelemre méltó sikeres innováció. Ma a gazdák a vetésterület 30%-án használhatják ezt a kiváló innovációt. A Pannónia kincse szójafajta 2011-ben OMÉK Agrárfejlesztési Díjat, 2012-ben az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatának Nagydíját nyerte el.

2012-től megkezdtük új típusú csökkentett tripszin inhibitor tartalmú szójafajták bevezetését a hazai piacon. Az Aires, Bahia és Hilario a csökkentett tripszin inhibitor tartalom mellett jó termőképességűek is, így jövedelmezően termelhető, versenyképes szójafajták. Ezektől az új típusú szójafajtáktól a szójatermesztés jelentős növekedését várjuk. A távolabbi célok között az allergén-mentes szójatípusok, valamint a természetes.

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>>

 

Alternatív növények: vöröshere, köles, mohar és pohánka nemesítés

koles2.JPGA vöröshere a nyugati országrész pillangós szálastakarmány növénye. A klimatikus adottságok mind a takarmány, mind a magtermesztés számára kedvezőek. A diploid típusok a szárazabb, míg a tetraploidok a nedvesebb körülmények között jobbak. A magyar vöröshere vetőmag kiváló piaca Nyugat-Európa. A nemesítési programunk fokozott figyelmet fordít a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a termőképesség javítására, valamint az élettartam növelésére.

Köles nemesítésünk eredménye három fajta: a sárga magú Fertődi-2, a fehér magvú GK Alba és a piros magú GK Piroska fajta. Ezek a típusok jól megfelelnek a változatos táplálkozási és takarmányozási felhasználási igényeknek.

Moharnemesítésünk célja a madáreleség magvak választékának növelése. A GK Erika fajtánk magjáért éppúgy termeszthetjük, mint szálastakarmányként. A mohar szárazságtűrése a köleséhez hasonlóan kiváló.

Oberon pohánka fajtánk a reform táplálkozás- és funkcionális élelmiszerek alapanyaga. A biogazdálkodásban is komoly szerepe lehet. Különösen hasznos zöldtrágya növény a korán lekerült kalászosok után. A kultúrnövényeinkkel azonos, jelentős kártevője és korokozója nincs, a magja nem fekszik el a talajban így nem gyomosít. Gyors kezdeti fejlődésének köszönhetően a gyomokat képes kordában tartani.

Tekintse meg fajtaismertetőnket >>>